Iulie 2010 Mai 2010


    

Evolutia vanzarilor de carte pentru copii 2008-2009

Data: 12 Mai 2010

Comparativ cu anii trecuti, cand evolutia pietei de carte in Romania a inregistrat un ritm de crestere anual in medie de 20%, in 2009 piata a avut un trend descendent, concretizat intr-o scadere cu aproximativ 30% fata de anul precedent.

In cadrul acestui context economic general, scaderile de pe piata de carte s-au resimtit si pe categoria cartilor pentru copii mai mult decat pe alte domenii, respectiv vanzari cu 40% mai mici decat in 2008. Acest aspect provine si din scaderea numarului de noutati editoriale cu aproximativ 40%, in ritm cu descresterea inregistrata de vanzarile cantitative din aceasta categorie. Printre factorii care au afectat vanzarile de carte de copii se numara si lansarea  “kiosk editions” (ziar cu carte) in cea de a doua jumatate a anului trecut.
In 2009, lantul de magazine Diverta, cu o cota de piata de 30%, a inregistrat o vanzare cantitativa de aproximativ 380.000 exemplare carte pentru copii, aceasta categorie ocupand pozitia secundara ca si pondere a vanzarilor din totalul de vanzari carte.
In luna ianuarie a anului curent ponderea  vanzarilor  din totalul de vanzari carte  au atins un procent de 28%, in februarie scazand pana la 25,67%  iar in martie de 24,66%.
Ce carti se ragasesc in preferintele micilor cititori? La Diverta, in luna martie, cel mai iubit titlu a fost “Harry Potter si Talismane”, iar pe urmatoarele trei locuri s-au situat cartile pentru copii: “Catelusul”, “Rita Gargarita” si “Pisoiasul”. In topul preferintelor copiilor s-au aflat deasemeni, “52 de povesti”, “Ferma”, “Pachet Paste Princess” si “Amintiri din copilarie”.
Si pentru ca pe cat sunt de mici , pe atat de mult isi doresc sa afle cat mai multe lucruri, cartile scolare precum “Rita Gargarita. Fise de matematica” si Algebra. Geometrie clasele VI-2/2009 au dominat si ele, vanzarile din Diverta.


Termeni si conditii    Copyright © 2000 - 2020 Depozitul de Carte Distributie.

by Cerebral Art